undefined
Wszyscy – od inżyniera do mistrza zmiany w palarni, od specjalisty marketingu do baristy jesteśmy w pełni zaangażowani w ten proces. Aby mieć pewność, że nasza wiedza stale się rozwija, i że rozumiemy język kawy we wszystkich jego aspektach, prowadzimy naszą własną małą palarnię. Tam nasze kawy mają mnóstwo czasu, aby uzewnętrznić pełnię swoich smaków i aromatów.
Kawa jest palona tradycyjnymi metodami wypalania bębnowego. W efekcie powstają pyszne mieszanki kawowe przepełnione aromatem, które nasze innowacyjne ekspresy, za naciśnięciem jednego przycisku przemieniają w prawdziwe arcydzieła smaku.
Wszyscy wiemy, że dobre rzeczy wymagają czasu. Zawsze upewniamy się, że nasza kawa całkowicie rozwija swój wspaniały aromat poprzez zastosowanie techniki „slow-roast”, powolnego palenia przy użyciu tradycyjnej metody bębnowej. W procesie tym dbamy o odpowiednią dla ekspresów automatycznych zawartość naturalnych olejów kawowych.
W temperaturze 190°C proces trwa od 16 do 19 minut. Umożliwia to odparowanie kwasów, które mogą zaburzyć smak i aromat naparu. Rezultatem jest łagodna kawa, pełna smaku i aromatu, o niskiej kwasowości. Idealna dla automatycznych ekspresów do kawy JURA.
Najważniejszą rolę w degustacji kawy odgrywają Państwa indywidualne preferencje. W pierwszej kolejności ocenie podlega wygląd i aromat, potem kwasowość, a dopiero na końcu smak specjału kawowego.
Istnieje wiele legend o kawie i o tym, jak odkryto jej pobudzające działanie. Jedna z najstarszych opowiada o młodym pasterzu z Etiopii, który około 850 roku naszej ery, zauważył, że jego kozy po zjedzeniu pewnej odmiany jagód są szczególnie ożywione