Angażuje wszystkie zmysły

undefined

kategoria: Historia kawy
data dodania: 6/28/2024
support picture
Najważniejszą rolę w degustacji kawy odgrywają Państwa indywidualne preferencje. W pierwszej kolejności ocenie podlega wygląd i aromat, potem kwasowość, a dopiero na końcu smak specjału kawowego.

To percepcja zmysłowa decyduje o tym, czy coś nam smakuje – a jeśli tak, pozytywne zaspokojenie zmysłów musi odbyć się na wszystkich czterech płaszczyznach jednocześnie.

  • Wzrok: ocenia jakość specjału kawowego w ciągu pierwszych kilku sekund – jeszcze przed spróbowaniem. Ocenie podlega intensywność koloru, konsystencja i zwieńczająca specjał kawowy crema. 
  • Węch: nos jest w stanie odróżnić do 10.000 różnych aromatów, a 80% tego, co rozpoznajemy jako smak – tak naprawdę jest zapachem. 
  • Dotyk: usta i język są w stanie określić cielistość i gęstość kawy.  
  • Smak: język wykrywa 4 rodzaje smaku: słodki, słony, gorzki i kwaśny.