Malabar Monsooned - aksamitne doznania

undefined

kategoria: Kawa Jura
data dodania: 6/28/2024
support picture
O kawie 100% Arabika z Indii. Plantacje usytuowane są w prowincji Karnataka, a także w Tellichery i Malabar w prowincji Kerala. Kilka plantacji znajduje się w południowo-zachodniej części kraju, w Nilgeris, w południowo-wschodnim Tamil Nadu. Wyjątkowość mieszanki Malabar Monsooned wynika ze specjalnego procesu przygotowania do wypalania zwanego monsunowaniem. Po zbiorach ziarna kawy są poddawane działaniu deszczu przez 5 dni w celu zwiększenia ich wilgotności. Następnie ziarna są suszone na wietrze monsunowym przez 7 tygodni.
kup teraz

Smak i aromat

Monsunowanie nadaje kawie niepowtarzalny, charakterystycznie aksamitny smak. Bardzo delikatny, pozbawiony kwasowości, z lekko wyczuwalną nutą pikanterii. 

Rekomendacje

Pozbawienie naparu kwasowości sprawia, iż jest to najbardziej odpowiednia mieszanka pod wieczorne specjały kawowe, zarówno pod espresso, czy kawę, jak również te z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej.